11. heinäkuuta 2013

Kleftiko - kreikkalainen rosvopaisti


Tästä kreikkalaisen rosvopaistin urbaaniversiosta on tullut meillä usein käytetty uuniruoka. Se ei ole sidottu tiettyyn vuodenaikaan, ja on yksinkertaisista aineistaan huolimatta täynnä makua. Olennaista siinä on sen kypsennystapa. Aineet kääritään annoskohtaisiin nyytteihin ja annetaan kypsyä miedossa uuninlämmössä hiljalleen sisältöä hämmentämättä ja liikuttamatta. Pitkästä kypsennysajasta huolimatta juurekset eivät mene muussiksi, ja niihin konsentroitunut sitruunan maku antaa ruoalle tarvittavan särmän.


Kleftiko uunissa

  • Lampaanlihaa isoina kuutioina, voi sisältää hieman luuta
  • Kiinteitä perunoita
  • Porkkanoita
  • Salottisipuleita tai muita pienehköjä sipuleita
  • Sitruunoita
  • Oliiviöljyä
  • Laakerinlehtiä
  • Suolaa ja mustapippuria
  • Tuoretta tai kuivattua timjamia tai oreganoa

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Tee kaksi nyyttiä ruokailijaa kohti. Laita alimmaiseksi neliömäinen pala foliota ja sen päälle saman kokoinen pala voipaperia. Kasaa yhteen nyyttiin vain muutama isohko pala kutakin ainesta. Laita lammas alimmaiseksi, sitten sipulit, porkkanat ja perunat. Purista reippaasti sitruunamehua, valuta oliiviöljyä päälle, suolaa ja pippuroi. Heitä vielä reippaasti yrttejä sekä laakerinlehti sekaan ja kasaa voipaperinyytti nurkista nostaen. Tee sitten foliosta tiivis paketti. Paista uunissa kolmisen tuntia. 

Viinisuositus: Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2007, Kreikka

Biisisuositus: Pink Floyd - Sheep


2 kommenttia:

  1. Minulle opetettiin tuo mainio ruoka eritavalla! Juurekset sipulit ja perunat sekä kesäkurpitsa alimmaiseksi ja näiden päälle vasta liha. Nyyteistä ei puhuttu vaan kannellinen savipata toimi astiana. Arni Kleftiko tarkoittaa tavallaan varastettua lammasta, siitä on monia kansantaruja miten ruoka syntyi. Ottomaaneilla oli osuutta asiaan! Joka tapauksessa erinomainen ruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan rosvopaistista kleftikossa on alunperin varmaankin kysymys. Tämä on lähinnä urbaani yksinkertaistettu versio tuosta hienosta ruoasta. Ideana on tässä versiossa tehdä jokaiselle syöjälle oma nyytti, jossa maut pääsevät tiivistymään hyvin. Tänä päivänä lisäisin pakettiin vielä valkosipulia.

      Poista