17. helmikuuta 2013

Madrasilainen lammascurry

Intialaiset curryt ja kormat ovat hitaasti hiipineet keittiöömme korvaamaan talven perinteiset italialaiset tai ranskalaiset haudutetut pataruoat. Moniuloitteinen mausteisuus ja pitkät jälkimaut lämmittävät kylminä talvi-iltoina. Mausteiden paahtaminen levittää keittiöön tuoksun, jonka kyydissä voi matkustaa mielessään psykedeelisempiin maisemiin.


Madrasilainen lammascurry

  • 700 g lampaan lihaa
  • 100 g tuoretta kookosta
  • 6 kuivattua chilipalkoa tai 3 peperoncinoa
  • 2 tl jauhettua paprikaa
  • 2 x 1 cm pala tuoretta inkivääriä
  •  4 valkosipulin kynttä
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 5 mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 kanelitankoa
  • 6 neilikkaa
  • 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 tl unikonsiemeniä
  • ½ tl fenkolin siemeniä
  • 2 sipulia
  • 3 tomaattia
  • öljyä




Paloittele kookoksen liha. Sekoita kulhossa puolet kookoksesta, chilit, inkivääri, valkosipulit , mausteet ja ruokalusikallinen vettä  sauvasekoittimella tahnaksi. Laita loput kookoksesta ja 4 dl lämmintä vettä toiseen kulhoon ja hienonna sauvasekottimella kookosmaidoksi (tai laiskuuttasi korvaa purkilla kookosmaitoa ja käytä tahnassa kookostiivistettä )




Kuumenna öljy isossa pannussa ja ruskista sipulit. Lisää joukkoon maustetahna ja paista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää lihat ja paista kohtuullisella lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit ja paista vielä 5 minuuttia.

Lisää ½ litraa vettä ja mausta suolalla. Anna hautua kannen alla tunti, lisää loppuvaiheessa kookosmaito ja anna muhia vielä 10 minuuttia. 


Juomasuositus: Shiraz- rypäleestä valmistettu uuden maailman punaviini

Biisisuositus: The Beatles - Within You Without You
                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti