15. tammikuuta 2017

Kana-mustapapu enchiladas



Vaikka tähän aikaan vuodesta omatunto painostaa käyttämään enemmän kasviksiin painottuvaa ruokavaliota, viikonloppuisin iskee kuitenkin perinteisten lohturuokien himo. Silloin meillä pyörähtää karttapallo usein joko Italian tai Intian suuntaan. Tällä kertaa sormi sattui kuitenkin Meksikon kohdalle. Vielä ei näkynyt muuria rajalla, joten reseptit pääsevät valumaan vapaasti rajan yli. Oikein bueno.

Enchiladoja emme ole aikaisemmin itse tehneet, joten ruoan valinnalla ei tarvinnut pidempään päätänsä vaivata. Enchiladat ovat rullaksi käärittyjä, lihalla, juustolla tai kasviksilla täytettyjä tortilloja, joiden päälle on valutettu chili-tomaattikastiketta (ja juustoa). 

Muutenhan ruoka on varsin simppeli, mutta kastike aiheutti hieman liikettä harmaissa aivosoluissa. Monet läheltä löytyvät kastikeohjeet olivat paljolti tomaattimurskaan nojautuvia, mutta se ei oikein vastannut mielikuvaani hieman paremmissa ravintoloissa maistamistani. Aikaa ei ollut kuitenkaan keitellä koko päivää kolmestakymmenestä raaka-aineesta hifisteltyä molea, joten päädyin koostamaan kastikkeen chiliaromisella jauhoseoksella, "rouxilla", suurustetusta kasvisliemestä. Toimi tässä aikaikkunassa todella hyvin.



Kana-mustapapu enchiladat


Nopea enchilada-kastike


  • 5 dl kasvis- tai kanalientä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl mietoa chilijauhetta (esim Ancho)
  • ½ tl vahvaa chipotlechilijauhetta, chipotlechilitahnaa tai tulista savustettua paprikajauhetta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl sipulijauhetta
  • ½ tl kuivattua oreganoa
  • ¼ tl suolaa
  • reilu ripaus kanelia
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • rouhittua mustapippuria


Lätyt


  • 500 g broilerin rintaleikkeitä
  • 1 tlk (250 g) valutettuja mustapapuja
  • säilöttyä jalopenoa tölkistä maun mukaan
  • nippu kevätsipulia silputtuna
  • 4 dl raastettua cheddaria
  • 6 tortillaa (vehnä tai maissi)
  • tuoretta korianteria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Tee kastike. Lämmitä pienessä kattilassa öljy kuumaksi. Sekoita keskenään jauhot, chilijauheet, jeera, sipulijauheet ja oregano. Lisää jauhoseos kuumaan öljyyn ja keittele seosta hämmentäen pari minuuttia, kunnes se ruskistuu mukavasti. Lisää tomaattipyre, sitten vähitellen kasvisliemi, suola ja sokeri. Keittele välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi viinietikka ja rouhi sekaan mustapippuria.

Mausta rintafileet suolalla ja pippurilla ja paista ne pannulla kokonaisina kypsiksi. Revi fileet suikaleiksi. Huuhtele ja valuta pavut. Silppua kevätsipulit ja jalopenot. Jos tortillat ovat kovia, pehmennä niitä hetki mikroaaltouunissa. 

Levitä tortillalle kastiketta, lado keskelle raita papuja, kanaa, kevätsipulia, maun mukaan jalopenoa ja juustoraastetta. Rullaa tortilla ja aseta sopivan kokoiseen vuokaan saumapuoli alaspäin. Toista. Kun kaikki tortillat makaavat tukevasti vierekkäin, kaada loppu kastike päälle ja ripottele juustoraaste viimeiseksi. 

Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut, koristele tuoreella korianterilla ja nauti kenties salaatin ja ranskankerman kera.



Biisisuositus: David Bowie - Im Afraid Of Americans


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti