4. kesäkuuta 2016

Chicken tikka masala





Mikähän mahtaa olla maailmalla tunnetuin brittiläinen ruokalaji? Varmaankin Fish and chips, mutta hyvänä kakkosena taitaa yllättäen tulla - "tadaa": chicken tikka masala! Niin, vaikka minäkin lisään tämän ruoan blogin intialaiset -kategoriaan, sen todennnäköinen synnyinsija sijaitsee kuitenkin Glasgowissa, jossa bangladeshilainen kokki nimeltä Ali Ahmed Aslam sen tarinan mukaan improvisoi.

Jos haluat saada ruokaasi kunnolla makua ja oikean rakenteen, pitäisi ensin ymmärtää sen perimmäinen ajatus. Intialaisten (tai brittiläisten?) ruokien valmistusta aloittaessa hämmentää usein raaka-aineluettelo, joka on pitkä kuin nälkävuosi. Lisäksi eri ruokalajien (curry, korma, biryani, masala) olemuksen ja erojen hahmottaminen on minulle jostain syystä vaikeaa. Kun tämä nyt kuitenkin on ruokablogi, joka jakaa näennäisen monimutkaisen reseptin, jota joku hyväuskoinen kotikokki kenties joskus kokeilee, ostaa kalliit raaka-aineet ja varaa pari tuntia kallista aikaansa, niin velvollisuuteni olisi saada hänet ymmärtämään mitä hän on tekemässä.

Vähän niin kuin sokea taluttaisi sokeaa tai kuuro kuurolle kuiskuttaisi.

Kun oikein pinnistän ja keskityn, niin näin minä käsitän chicken tikka masalan: jogurtissa marinoituja kanan paloja (chicken tikka), jotka on paistettu ensin tandooriuunissa ja sitten lisätty mausteiseen kastikkeeseen (masala). 

Ei se ollutkaan kovin vaikeaa! Korjatkaa, jos olen väärässä.



Chicken tikka masala


Inkivääri-valkosipulitahna
  • 3 cm pala inkivääriä
  • 6 valkosipulin kynttä
Marinoitu kana
  • 600 g broilerin luutonta reisilihaa
  • 1,5 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
  • 1,5 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • 1 limen mehu
  • ¼ tl kurkumaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl chilijauhetta (ei hyvin tulista)
  • ripaus suolaa

Marinoidut vihannekset
  • Loput kanan marinadista
  • ½ punainen paprika
  • ½ vihreä paprika
  • 1 sipuli
Kastike
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä murskattuna tai jauhettua juustokuminaa
  • 1tl jauhettua korianteria
  • 1 laakerinlehti
  • 5 vihreätä kardemumman palkoa
  • 4 neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • 3 sipulia
  • 400 g paseerattua tomaattia
  • 1,5 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
  • 2 tl chilijauhetta
  • ¼ tl kurkumaa
  • 3 rkl cashewpähkinätahnaa (cashewpähkinöitä ja tilkka öljyä)
  • ½ tl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl garam masalaa
  • tuoretta korianteria

Tee ensin inkivääri-valkosipulitahna (tai löytyyhän sitä kaupoista valmiinakin). Hienonna inkivääri ja valkosipulin kynnet ja paukuta huhmaressa tahnaksi.

Pilko kana reiluiksi (4x4cm) paloiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sitten kanan kanssa ja anna marinoitua jääkapissa kelmun alla 1-8 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita grillivastus päälle. Levitä kananpalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista niitä noin 20 minuuttia, kunnes kanapalojen pinta alkaa kivasti ruskistua. Älä kypsennä kuitenkaan liian pitkään että kananpalojen mehukkuus säilyy. 

Sekoita ylijäänyt marinadi isohkoiksi pilkottujen vihannespalojen kanssa ja anna niidenkin marinoitua hetki. Paista niitä kuumalla paistinpannulla öljytilkassa muutama minuutti ja siirrä syrjään odottamaan.

Aloita kastike. Kaada öljy pannulle ja heitä perään kuivat mausteet (juustokumina, korianteri, laakerinlehti, kardemumma, neilikka ja kanelitanko). Anna tiristä pari minuuttia, mutta älä polta.

Lisää pilkotut sipulit ja paista ne keskilämmöllä kullankeltaisiksi.

Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja paista hetki.

Lisää paseerattu tomaatti, chilijauhe ja kurkuma ja kypsyttele pari minuuttia.

Jauha cashewpähkinät blenderissä ja lisää tilkka öljyä, niin että saat kiinteän tahnan. Lisää tahna pannulle.

Lisää kanan palat, vihannekset ja sokeri.

Lisää vettä niin, että saat kastikkeeseen sopivan koostumuksen. Tarkista suola ja keittele hyvä tovi.

Lisää kerma ja garam masala palauttaaksesi haudutuksessa miedontuneet maut. Sammuta liesi ja anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia ellei nälkä kasva ylitsepääsemättömäksi.

Viimeistele tuoreella korianterilla ja tarjoa basmatiriisin tai rotin kanssa.



Biisisuositus: Rose Hill Drive - Telepathic





6 kommenttia:

  1. Huh kun tuli nälkä tätä postausta lukiessa. Kiitos reseptistä, tämä menee varmasti kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Oletkin tästä jo puolet tehnyt Sri lankalaista tandoorikanaa postatessasi...

    VastaaPoista
  3. Kiitos sivistämisestä! Nyt iski akuutti intialaisruoan himo. Ja tarve viettää loppuilta googlailemassa curryn, korman, biryanin ja rogan joshin eroja ja yhtäläisyyksiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kun olet saanut erot ja yhtäläisyydet selville niin kerro minullekin :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Niinpä, intialainen ruoka maistuu kaikkina vuodenaikoina, olipa ulkona sitten kuuma tai kylmä (eli suomalainen kesä).

      Poista