3. marraskuuta 2015

Salaatti päärynöistä, halloumista ja nigellansiemenistä



Sitten kun lihajalosteiden ja punaisen lihan mainonta on kokonaan kielletty, tuotteet on siirretty kassalinjaston yhteyteen numeroautomaattiin ja yrität muistella kassaneidin halveksivaa katsetta vältellen oliko se lauantaimakkara numeron 23 vai 32 takana, ovat hyvät salaattiohjeet kuumaa kauppatavaraa. Silloin kannattaa muistaa tämä herkullinen resepti. Tosin viinirypäleet ja päärynä on silloin kielletty liian makeana, halloumi liian suolaisena ja pähkinät liian addiktoivina. Kastele silloin salaatin lehdet tässä hyvässä kastikkeessa ja nauti. 

Päärynä on hassu sana. Se on myös hauskan näköinen hedelmä, mutta sitä tulee käytettyä varsin harvoin. Mielikuvituksen puutteessa niitä on joskus nautittu piparkakkujen ja Roquefortin kanssa, mutta siinäpä se. Pikku koululainen niitä syö kyllä mielellään, mutta itse koen päärynän liian vetisenä ja hankalana käsitellä. Kunnes tämän reseptin aineksia hankkiessani huomasin, että conference ei ollutkaan ainoa päärynälajike kaupassa. Sijoitin rohkeasti euron enemmän kilolta (olisikohan lajike ollut Abate Fetel?) ja yllätyin iloisesti kuinka hienostuneen maukas mutta miellyttävän kiinteä hedelmä päärynä voi olla.

Tämä salaatti on kirjasta Orient Express (Silvena Rowe), ja se yhdistelee kivasti suolaista ja makeaa. Siinä on nigellansiementen ja halloumin myötä lievä eksoottinen ote, ja tuore tilli viimeistelee kastikkeen viehkosti.

Salaatti halloumista, päärynöistä ja nigellansiemenistä


Nigellansiemenvinaigrette

  • 1 rkl nigellan (ryytineito) siemeniä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna

Salaatti

  • puntti friseesalaattia
  • 2 päärynää viipaloituna
  • 100 g viinirypäleitä puolitettuna
  • 150 g saksanpähkinöitä kevyesti paahdettuina
  • 100 g halloumia ohuelti viipaloituna

Tee ensin vinaigrette. Sekoita kastikkeen ainekset hyvin sekaisin ja mausta ripauksella suolaa.

Halkaise päärynät pitkittäin neljään osaan, poista siemenkota ja viipaloi ohuelti. Puolita viinirypäleet, viipaloi halloumi hyvin ohueksi ja paahda pähkinät kevyesti. Laita salaatti pediksi laakealle tarjoilulautaselle, kasaa muut ainekset päälle ja viimeistele kastikkeella.



Biisisuositus: Julia Holter - Feel You

4 kommenttia:

  1. Heh, olipa hauska aloitus postauksella. :D Kyllä minä kieltäisin samaan syssyyn sen salaatinkin, http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2015/08/27/nain-huijaamme-itseamme-salaatilla-saalittavaa/201511022/12 ... ;) Mitä on nigellansiemenet ja missä niitä myydään, aivan uusi juttu minulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, menköön salaattikin, juonpa sitten pelkkää kastiketta :) Nigellan siemeniä taisin viimeksi ostaa Punnitse ja Säästä-kaupasta, mutta sekin ketju meni juuri nurin. Pitänee käydä hamstraamassa, siemenet kun taitavat olla varsinainen terveystuote.

      Poista
  2. Piti oikein tulla katsomaan onko jokin siemenlaji nimetty tv-kokin mukaan, mutta eri laji se oli! Hauskan kuuloinen salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tarina kerro mistä nigella-nimi on siemenille tullut, mutta tuskinpa Lawsonin tytön mukaan kuitenkaan...

      Poista