12. syyskuuta 2015

Possua ja simpukoita portugalilaiseen tapaan



Portugalilaisten ruokien toisinto kotimaassa (ainakin täällä kaukana sisämaassa) tyssää helposti raaka-aineiden heikkoon saatavuuteen. Monilajiset tuoreet mustekalat, simpukat ja katkaravut ovat olennaisessa osassa yksinkertaisten, mutta hyväaromisten Portugalilaisten reseptien toteuttamisessa. Täällä lajikirjo rajoittuu joskus saataviin tuoreisiin sinisimpukoihin ja tuoreena pakastettuihin mustekalarenkaisiin. Näillä eväillä merelliset huippureseptit, kuten Arroz de Marisco, jäävät haaveeksi.

Yksi parhaista Lissabonissa nauttimistamme aterioista on kuitenkin kohtuullisen hyvin toteutettavissa täällä peräpohjolassakin. Carne de Porco à Alentejana, eli possua ja simpukoita Alentejon tapaan, saa maukkaan liemensä possusta, simpukoista, paprikasta, valkosipulista ja valkoviinistä. Tässä ruoassa pitäisi käyttää pieniä vaaleita simpukkalajeja, mutta sinisimpukatkin sopivat ihan hyvin.


Possua ja simpukoita Alentejon tapaan

(Carne de Porco à Alentejana)


  • 600 g possun lapaa 4x4 cm paloina
Marinadi
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
  • ¼ tl jauhettua valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 dl valkoviiniä
  • iso loraus oliiviöljyä
Jatko
  • 6 isoa kiinteää perunaa kuorittuna, 3x3 cm kuutioina
  • kuumuutta kestävää kasviöljyä uppopaistamiseen (+ sianihraa)
  • ½ kg tuoreita tai kuorineen pakastettuja sini- tai muita simpukoita
  • 1 sipuli
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ tl piri piriä
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ puskaa tuoretta korianteria


Marinoi possu. Hienonna valkosipuli, sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään, lisää possukuutiot ja anna marinoitua jääkaapissa kelmulla peitettynä mielellään 4 -8 tuntia. Siivilöi possukuutioiden marinadi kulhoon talteen ja kuivaa possukuutiot talouspaperilla.

Kaada paistinpannulle reippaasti öljyä ja uppopaista perunakuutiot keskilämmöllä kypsiksi. Tai käytä rasvakeitintä jos omistat sellaisen. Siirrä kypsät perunat leivinpaperin päälle odottamaan ja rouhi päälle suolaa. 

Perunoiden paistuessa kuumenna toisella isolla paistinpannulla sianihra ja muutama ruokalusikallinen öljyä kuumaksi. Paista possukuutioihin hyvä pinta ja anna kypsyä keskilämmöllä lähes kypsiksi. Laske hieman lämpöä, silppua sipuli ja lisää pannulle. 

Kun sipuli on kuullottunut, lisää pannulle marinointiliemi, paprikajauhe, juustokumina ja piripiri. Lisää simpukat ja valkoviini, pistä kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä höyryssä viitisen minuuttia. Poista pannulta simpukat, joiden kuori ei ole auennut.

Ota pannu pois liedeltä, tarkista suola, lisää pannun toiseen reunaan perunat, ripottele sekaan reilusti tuoretta korianteria ja anna lämmön tasaantua hetki kannen alla.

Nauti portugalilaisen valkoviinin ja hyvän leivän kera, jonka voit kastaa maukkaaseen liemeen.


2 kommenttia:

  1. Kiinnostava combo! Ei tulisi heti mieleen. Siksipä onkin kiva aina kurkistaa muihin ruokakulttuureihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, on välillä virkistävää käydä vieraissa, mutta syksyn mittaan on taas ihana palata mahtavaan Italialaiseen ruokakulttuuriin...

      Poista