15. heinäkuuta 2015

Merguezia kuskusin kera



Lihamyllymme on ollut luvattoman pitkään komeron nurkassa pölyttymässä. Ostin sen aikanaan makkarantekoa varten, koska tuolloin kauppojen makkaravalikoimissa ei ollut niin paljon raakamakkaroita kuin nykyisin. Sittemmin kauppojen makkarahyllyjen valikoima on laajentunut kiitettävästi ja pölymäärä lihamyllyn päällä kerääntynyt entisestään.  

Tarkoitus on ollut tehdä mm. pohjoisafrikkalaista Merguez makkaraa itse, mutta koska kaupastakin löytyy ihan kelpo versio kyseisestä tuotteesta, on laiskuus vienyt voiton ja ostoskärryyn tipahtanut kaupan tuote.   

Kaupan versiossa (Snellmanin All Natural Merguez) on käytetty naudan- ja possunlihaa, vaikka perinteisesti Merguez valmistetaan lampaan-, vuohen- tai naudanlihasta tai näiden sekoituksesta. Toki itse tehtyyn makkaraan lisäisin joukkoon myös silavaa, ettei makkara jää liian kuivaksi.  

Oijoi, nyt meinaa iskeä makkarantekokuume. No, jos lomalla sitten pyyhkisi tomut pois masiinan päältä. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja omatekemälle makkaralle. Lupaan raportoida sitten makkarakuulumiset tuoreeltaan. Tässä kuitenkin hieman esimakua pahimpaan makkaranälkään. Kuskusin ohje on kirjasta Makkaroita maailmalta (josta löytyy myös ohje Merguez raakamakkaran tekoon).


Merguezia  kuskusin kera


  • 1 pkt Merguez-makkaraa
  • 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 2 rkl paahdettuja kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1 tl jauhettua sumakkia
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • ½ tl suolaa
  • 200 g kuskusia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 rkl vihreitä oliiveja karkeaksi murskattuna
  • ½ granaattiomenan siemenet

Paahda seesaminsiemeniä ja pistaasipähkinöitä 180 asteisessa uunissa viisi minuuttia. Murskaa seesaminsiemenet, sumakki, timjami ja suola huhmareessa. Heitä makkarat pannulle paistumaan ja sillä välin kun ne paistuvat, sekoita öljy kuskusiin ja peitä seos kiehuvalla vedellä. Anna turvota viisi minuuttia. 

Sekoita kuskus, minttu, sitruunamehu ja oliivit keskenään. Lisää joukkoon myös makkaroista irronnut paistorasva. Asettele kuskus tarjolle. Ripottele päälle mausteseos, pistaasipähkinät ja granaattiomenan siemenet.   




Biisisuositus: Tony Bennet, Amy Winehouse - Body and Soul



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti