28. toukokuuta 2015

Muhammara-tahna



Ensimmäisiä oivalluksia lähi-idän keittiöihin tutustuessa olivat mahtavat tahnat. Niitä voi käyttää monipuolisesti dippinä, levitteenä tai grillatun lihan lisukkeena. Hummus ja baba ganoush olivat jo aikaisemmin tuttuja, mutta muhammarasta en ollut kuullutkaan. Muhammara on paahdetuista paprikoista ja saksanpähkinöistä tehty tahna, joka on suurustettu leivänmuruilla ja maustettu granaattiomenasiirapilla. Tämä oranssin punainen tahna on peräisin Syyriasta mutta se on adoptoitu sujuvasti myös naapurimaihin Libanoniin ja Turkkiin.

Tärkeimmät raaka-aineet muhammarassa ovat punaiset paprikat, saksanpähkinät ja granaattiomenasiirappi. Granaattiomenasiirappi (tai -melassi) on maultaan samantapainen vaikeasti kuvailtava happaman ja makean yhdistelmä kuin tamarinditahna intialaisessa keittiössä. Sitä ei löydy helposti marketeista ja jos Halal-kauppaankaan ei pääse, voi sen kirpakan vivahteen korvata tamarinditahnalla tai tummalla balsamicolla. Saksanpähkinöiden sijaan minä käytin paahdettuja manteleita, jotka toivat tahnaan mietoa pähkinäisyyttä. Saksanpähkinöiden aromi on voimakkaampi, ja joissakin ohjeissa neuvotaan liottamaan niitä tunnin ajan vedessä ennen tahnaan lisäämistä. Valkosipulin ja chilin määrällä voi säädellä särmää ja tulisuutta omien persoonallisten mieltymysten mukaisesti.  


Muhammara-tahna


  • 2 isoa punaista paprikaa
  • 1 dl paahdettuja saksanpähkinöitä tai manteleita
  • 1 dl hieman kuivahtanutta vaaleaa leipää tai pankojauhoja
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1-2 rkl granaattiomenasiirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl suolaa

Paahda paprikoita uunissa grillivastuksen alla välillä käännellen kunnes kuori alkaa mustua tasaisesti. Raaputa paprikoista varovasti kuori ja poista kannat ja siemenkodat. Laita paprikat, pähkinät, leipä, valkosipuli ja chili blenderiin ja aja muruksi. Lisää oliiviöljy, granaattiomenasiirappi, sitruunamehu, juustokumina ja suola. Sekoita kunnes saat aikaan kauniin rouhean tahnan.

Biisisuositus: Jake Bugg - Lightning Bolt

4 kommenttia:

  1. Muhammara, mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Tuota granaattiomenasiirappia ei vielä ole tullut metsästettyä, vaikka sitä niin monessa hyvänoloisessa reseptissä onkin käytetty. Täytyypä laittaa nyt ostoslistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kivan persoonallisen makuinen tuote tuo granaattiomenasiirappi on. Pitääkin muistaa googlata lisää ohjeita, ettei unohdu jääkaapin hyllylle homehtumaan.

      Poista
  2. Todella kiva blogi teillä! :) Nyt vasta törmäsin tähän tahnaan, täytyykin laittaa kokeiluun, kun meidänkin keittiöön tuota granaattiomenasiirappia saatiin vihdoin hommattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meilläkin on vielä jäljellä melkein koko pullo, pitääkin tehdä taas Muhammaraa...

      Poista