20. helmikuuta 2015

Mascarpone-semifreddo



Voi, miten rakastankaan jäätelöä. Jäätelökone on pitkään ollut toivelistallani, mutta aina on löytynyt jotain muuta kivaa tai tarpeellista ostettavaa. Eikä tuolla kaappien nurkissakaan ole hirveästi tilaa uusille laitteille. Hankinta on siis jäänyt. Edelleen kuitenkin himoitsen kylmää, ihanan syntistä, täydellistä aterian päätöstä, eikä kaupan jätskikaapeista tunnu aina löytyvän apua tuskaan. Mutta ei hätää! Italian lahja maailmalle (yksi tuhansista) on semifreddo, jäädykkeen ja jäätelön risteytys, jonka tekemiseen ei tarvita jäätelökonetta.

Vaikka vettä sataakin ja taivas on harmaa, tämän jälkiruoan myötä harmaus unohtuu ja mieli alkaa halajamaan gelaton kotimaahan. Jos matkakuume on vallannut jonkun muunkin, tässä on aivan ihana majapaikka pohjois-Italiassa. Alakerrasta löytyy Michelin-oppaassakin suosituksen saanut Castagneto-ravintola.



Mascarpone-semifreddo


  • 1,2 dl veriappelsiinimehua
  • 120 g sokeria
  • yhden appelsiinin raastettu kuori
  • 20 g juoksevaa hunajaa
  • 5 munankeltuaista
  • 500 g mascarponea

Mansikkakastike

  • 5 dl mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 2 rkl tomusokeria
  • hiukan puristettua appelsiinimehua

Pane mehu, sokeri, appelsiinin raastettu kuori ja hunaja kattilaan ja keitä 4 - 5 minuuttia keskilämmöllä. Jätä jäähtymään. Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt mehuliemi keltuaisten joukkoon vähin erin samalla tehokkaasti vatkaten. Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä massaa vatkaten veden koko ajan poreillessa, kunnes seos on paksua ja sileää. Ota massa pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes seos on kunnolla jäähtynyt. Sekoita marcarpone joukkoon ja siivilöi seos. 

Kaada seos kulhoon ja pane tunniksi pakkaseen. Ota kulho pakkasesta ja vatkaa massa kuohkeaksi. Reseptin mukaan tämä tulisi toistaa kaksi kertaa. Minä hieman oikaisin, ja tein vain kerran. Loistavaa tuli niinkin.

Kaada jäädyke vuokiin ja jäädytä pakastimessa kohmeiseksi. Ota vuoat pakkasesta noin viisi minuuttia ennen tarjoilua, Semifreddon ohje on kirjasta Italialaiset jälkiruoat.

Voit tarjota jäädykkeen lisänä mansikkakastiketta. Kastike valmistuu hetkessä soseuttamalla aineet sauvasekoittimella.

Biisisuositus: Annie Lennox - Cold

2 kommenttia:

  1. Miten oma mielikin lähtee tämän mukana liitämään Italian suuntaan.. Petra ja Franco.. Onnea 2-vuotiaalle blogille!!

    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati :) Mahtavia muistoja on kyllä pienestä Montrigiascon kylästä ja Castagnan vieraanvaraisuudesta. Francon aamiaisia haikailen vieläkin ja Antonellan ehtymätöntä tietämystä Piemonten viineistä.

      Poista