1. maaliskuuta 2014

Vaniljainen tiramisu



Mascarpone, kerma, muna, sokeri, espresso, likööri, savoiardikeksit ja kaakaojauhe. Näistä aineista syntyy tietenkin klassikkojälkiruoka tiramisu. Selailin taannoin kasan italialaisia keittokirjoja ja havahduin, että niissä yksikään tiramisu resepti ei ollut samanlainen. Mascarpone voidaan korvata ricottajuuston ja kreikkalaisen jogurtin yhdistelmällä ja keksit sokerikakkupohjalla. Tiramisun maustamiseen voidaan käyttää sitruunan-/appelsiininkuorta ja -mehua, kanelia tai vaniljasokeria. Mausteena käytetty alkoholi vaihtelee sitäkin enemmän. Vastaan tulivat ainakin grappa, rommi, konjakki, Strega-likööri, kahvi- tai hasselpähkinälikööri, amaretto ja marsala.

Entäpä sitten keskustelu, mistä tiramisu on alun perin saanut alkunsa? No, siitähän nyt ei kukaan ota selvää. Kaikki haluavat omia kunnian tämän täydellisen jälkiruoan keksimisestä. Kaikki kunnia keksijälle, kuka hän sitten onkin. Meillä ainakin tykätään, ja tällä kertaa vaniljaisena versiona. 

Vaniljainen tiramisu

  • 250 g mascarponea
  • 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 ½ dl espressoa (tai vahvaa kahvia)
  • 1 rkl Passito jälkiruokaviiniä
  • savoiardi keksejä
  • kanelijauhetta
  • makeuttamatonta kaakaojauhetta

Keitä ensin espresso, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa vaniljakastike pehmen jämäkäksi. Yhdistä mascarpone sekä vanilja- ja munavaahdot huolellisesti sekoittaen. Sekoita pienessä kulhossa keskenään myös jäähtynyt kahvi ja viini.

Aloita tiramisun kokoaminen. Kasta yksitellen keksit kahviin ja lado ne suorakaiteen tai neliön muotoisen vuoan pohjalle vieri viereen. Levitä puolet vaahdosta keksien päälle. Lado sitten uusi kerros kahvilla maustettuja keksejä, kaada loppuvaahto päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 6 tunniksi. Sekoita kaakaojauheen joukkoon hivenen kanelia ja hunnuta tiramisu jauheella juuri ennen tarjoilua.

On se vaan ihanaa, että joku on keksinyt tämänkin klassikon. Eittämättä italialaiset hallitsevat myös makean puolen; tiramisu, panna cotta ja maailman parhaimmat jäätelöt edustavat dolce vitaa parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti