28. tammikuuta 2014

Sähköpaimenen paistos



Brittikeittiö näyttää meikäläisen näkökulmasta varsin köyhältä. Päivän aviisiin käärittyjen uppopaistettujen fisujen ja jonkin sortin ranskalaisten ohella ei kovin monta klassikkoa tule mieleen. Rasvainen englantilainen aamiainen tietysti ja intialaisesta ruoastahan ne kaiketi pitävät. Ja kaikki julkisuuden kipeät kokithan tulevat sieltä.

Todellisuus on tietysti aivan toisenlainen, ja onhan meidän luottoresepteissämmekin selkeästi yksi peribrittiläinen ruoka. Paimenen paistos eli Shepard´s pie on herkullinen viikonlopun arkiruoka (tai arkipäivän juhlaruoka). Kokonaisuus on rustiikkisen maistuva, vaikka periaatteessahan tässä on vain läiskäisty perunamuussia jauhelihakastikkeen päälle.

Tämä meidän versiomme ei kuitenkaan ole kovin originelli eikä rustiikki. Vaikutteita on saatu monesta lähteestä, mutta lopputulos on mielestämme parantunut matkan varrella. Perunamuusi on vaihtunut bataattimuusiksi ja mukaan on tullut punaviinin ja basilikan kaltaisia luottomausteita. Kun rehti paimenen ammattikin on tainnut työvoimatoimistojen avoimien työpaikkojen listoilta hävitä, laitetaan tämän modernin version nimeksi "sähköpaimenen paistos".

Sähköpaimenen paistos


Kastike

  • 1 iso sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulin kynttä viipaloituna
  • 2 porkkanaa pilkottuina
  • 100 g pieniä herkkusieniä puolitettuina
  • 1 sellerin varsi pilkottuna
  • 500 g lampaan jauhelihaa
  • 1-2 dl punaviiniä
  • 2 dl lihalientä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • tuoretta basilikaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Muusi

  • 800 g bataattia, kuorittuina ja lohkottuina
  • 50 g voita
  • ½ dl täysmaitoa
  • 100 g raastettua cheddar-juustoa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja aloita jauhelihasoosista. Ruskista sipulia kevyesti muutama minuutti ja lisää porkkanat, varsiselleri, valkosipuli ja herkkusienet. Hämmentele viisi minuuttia ja lisää jauheliha. Kun jauheliha on ruskistunut, kaada joukkoon punaviini. Keittele soosia kasaan kymmenisen minuuttia.

Sekoita joukkoon tomaattipyree ja vehnäjauhot. Kaada lihaliemi päälle ja sotke hyvin. Mausta basilikalla, suolalla ja mustapipprilla, ja jätä kannen alle muhimaan puoleksi tunniksi. Jos soosi tuntuu liian löysältä, ota kansi loppuajaksi pois.

Keitä bataatit pehmeiksi suolatussa vedessä, valuta ja muussaa ne haluamallasi tavalla. Lisää voi, puolet cheddar-raasteesta ja maito. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kasaa paistos joko isoon uunivuokaan tai erillisiin annosvuokiin. Kaada jauhelihakastike pohjalle ja levitä bataattisose tasaisesti päälle. Ripottele päälle loppu cheddar-raaste ja paista uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes pinta on rapsakan ruskistunut.




Biisisuositus: Shaun the sheep

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ruoka on kyllä hyvää, nimestä en olisi niin varma. Tulee lähinnä mieleen lapsuuden maaseutureissujen hassut kokeilut sähköiskujen kanssa...

      Poista