7. tammikuuta 2014

Portugalilainen kalapata



Viime vuonna ei ehditty mukaan lihattomaan lokakuuhun, siispä meillä nyt vietetään lihatonta vuotta 2014. Aina pitää pistää paremmaksi. Jo viidentenä päivänä alkoi kuitenkin lipasahdella, kun chorizo alkoi tunkea mukaan tähän kalareseptiin. Vaikka tämän aromikkaan makkaran voisi lukea lähinnä mausteisiin (niin kuin pekoninkin), olen varma, ettei tämä lihan iloista kieltäytyminen meillä muutenkaan kauaa kestä.

Tämän kalapadan idea on aromikas liemi, joka saa makunsa chorizo makkarasta ja yrteistä. Jos chorizoa ei löydy raakaversiona, varmasti kuivattukin käy. Oli muuten niin hyvää, että lihanhimo siirtyi vähintään seuraavaan päivään.

Portugalilainen kalapata


  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 chorizo raakamakkaraa
  • reilu nippu tuoreita timjamin oksia
  • 2 laakerinlehteä
  • ½ kg kiinteitä perunoita
  • 5 dl kanalientä
  • puolikas savoijinkaali
  • 300 g sinisimpukoita
  • 300 g vaalealihaista kalaa (haukea, kuhaa, pakastettua turskaa)
  • 300 g lohta
  • persiljaa
  • kevätsipulin varsi

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chorizot. Kuullota niitä padassa kunnes chorizo vapauttaa arominsa öljyn joukkoon. Kuori ja viipaloi perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nakkaa pataan perunat, puolet timjamista ja laakerinlehdet. Pyörittele pari minuuttia ja kaada lämmin kanaliemi sekaan. Tarkista suola. Lisää pilkottu savoijinkaali ja keittele hiljaa kannen alla 15 minuuttia. 

Jos käytät tuoreita sinisimpukoita, harjaa ne, leikkaa partajouhet ja huuhtele kylmässä vedessä. Heitä pois simpukat, joiden kuori ei sulkeudu tiiviisti parin luunapinkaan jälkeen. Pakastetut simpukat voit heittää jäisenä kiehuvaan pataan. Viskaa nyt pois simpukat, joiden kuori ei aukea. Anna kiehua hiljalleen kymmenen minuuttia ja lisää kalat.

Kun kalat alkavat olla kypsiä, lisää loppu timjami, silputtu kevätsipuli ja persilja. Kääntele varovasti, etteivät kalat hajoa. Tarjoa maalaisleivän kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti