12. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsan aikaan


Kesäkurpitsa on erittäin helppo ja satoisa kasvatettava. Mikäli taimet saa suojattua alkukesän kylmyydeltä, saa nauttia runsaasta sadosta koko Suomen kesän ajan. Taimet tuleekin istuttaa kasvimaalle vasta, kun ilmat ovat pysyvästi lämmenneet. Suojaus harsolla auttaa, jos lämpötila uhkaa laskea alle 10 asteen. Kesäpaikkamme kasvimaan neljä tainta puskevat satoa niin paljon, että valitettavasti poissaollessamme osa kesäkurpitsoista ehtii kasvaa liian suuriksi, jolloin niistä ei ole kuin hevosen ruoaksi. Kesäkurpitsat ovat nimittäin maukkaimmillaan alle kahdenkymmenen sentin pituisina.

Kesäkurpitsa taipuu moneen ruokaan. Se on suosituimpia - ellei jopa suosituin - antipastiaineksista Italiassa. Eikä ihme, koska se on edullinen ja erittäin nopea valmistaa. Seuraava ohje löytyy inmamaskitchen.com -sivuilta. En laita ohjeeseen mittoja, koska maustaminen on niin kiinni omasta mausta.  


Marinoidut kesäkurpitsat (Zucchini marinati)

  • pari pientä kesäkurpitsaa
  • oliiviöljyä
  • tuoretta persiljaa
  • valkosipulia
  • peperoncinoa
  • suolaa ja pippuria
  • valkoviinietikkaa

Viipaloi kesäkurpitsat. Lämmitä öljy laakeassa kasarissa ja paista viipaleet molemmin puolin kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Nostele kurpitsaviipaleet reikäkauhalla tarjoilukulhoon. Sekoita hienonnettu valkosipuli ja persilja keskenään. Mausta kesäkurpitsaviipaleet valkosipulipersiljaseoksella, suolalla, pippurilla sekä hienonnetulla peperoncinolla. Kuumenna valkoviinietikka kiehumispisteeseen ja kaada se kuumana kesäkurpitsojen päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia.   

Kesäkurpitsa maistuu myös lämpimänä erilaisissa paistoksissa ja tietenkin täytettynä. Seuraavaksi helppo uunissa valmistettava paistos, jonka reseptin bongasin elisa.net - Ruoka & viini -sivuilta.


Kesäkurpitsa-tomaatti-fetapaistos

  • pari pientä kesäkurpitsaa
  • 7 - 8 tomaattia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 250 g fetaa
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa, oreganoa tai timjamia
  • rouhittua mustapippuria ja suolaa

Viipaloi kesäkurpitsat ja tomaatit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja asettele ne laakeaan uunivuokaan. Lisää kuutioitu feta ja hienonnetut valkosipulinkynnet vuokaan. Lisää reilusti oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja haluamillasi yrteillä. Paista 200 asteessa noin tunti.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti