11. heinäkuuta 2013

Kalispera - muistoja Kreetalta


Kreikkalaista ruokaa tekee mieli syödä aika ajoin ja silloin ajatukset palaavat Länsi-Kreetalle, jossa kävimme perijättäremme ollessa kaksi-vuotias. Kreetalla Horiatiki eli kreikkalainen kyläsalaatti maistui taivaalliselle. Kaikki ainekset olivat todella tuoreita, eikä paikallista oliiviöljyä turhaan sanota maailman parhaaksi. Tähän aikaan vuodesta myös kotimaisista tomaateista saa maukkaan salaatin.


Kreikkalainen salaatti (Horiatiki)

  • 4 - 5 kypsää tomaattia
  • 1 kurkku
  • 1 punasipuli
  • 1 paketti aitoa fetaa
  • kreikkalaisia oliiveja
  • laadukasta oliiviöljyä
  • suolaa
  • (oreganoa)

Lohko tomaatit ja kuorittu kurkku reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää viipaloitu punasipuli, kuutioitu feta sekä oliivit. Kunnon loraus kreikkalaista oliiviöljyä ja pari pyöräytystä merisuolaa myllystä maustaa salaatin. Voit käyttää mausteena myös kuivattua tai tuoretta oreganoa.


Ote matkapäiväkirjasta, Kreeta, kesä 2011:

"Syömme hyvin autenttisessa paikassa Hanian satamassa. Tarjoilija ei puhu englantia, mutta tulemme hyvin ymmärretyksi. Aluksi melkein tyhjänä ollut ravintola alkaa pikku hiljaa täyttyä paikallisista ihmisistä. On nautinnollista vain istua tässä ja seurata elämän menoa. Ruoka on erittäin hyvää, paikallinen viini jälleen erinomaista ja tunnelma kertakaikkisen ihana. Mitähän kaksivuotiaamme tulee muistamaan tästä? Toivottavasti joku pisara jää johonkin muistisopukkaan muistuttamaan siitä, mitä elämä parhaimmillaan voi olla." 


Tzatsiki

  • 4 dl kreikkalaista tai tavallista maustamatonta jogurttia
  • 3/4 kurkku
  • pari, kolme valkosipulin kynttä oman maun mukaan
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria

Mikäli käytät tavallista maustamatonta jogurttia, laita se valumaan suodatinpussin läpi pariksi tunniksi. Kreikkalainen jogurtti on käyttövalmista sellaisenaan. Raasta pesty kurkku karkeaksi raasteeksi. Poista kurkusta ylimääräinen neste. Helpoiten tämä tapahtuu käsin pusertamalla.

Yhdistä valutettu jogurtti, kurkkuraaste ja murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita ja lisää loraus oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja hitusella sokeria. Anna maustua tunti kylmässä ennen tarjoilua.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti