1. toukokuuta 2013

Kolme wapun salaattia

Tänä vappuna perinteiset nakit korvattiin itsetehdyllä raakamakkaralla. Olemme muutamien kokeilukertojen jälkeen löytäneet oikean tavan saada raakamakkaraan makumme mukainen rouheinen rakenne. Tämä rakenne sai meidät alunperin rakastumaan italialaiseen raakamakkaraan, salsicciaan. Pöllön tekemät salsicciat (joista löytyy oma postauksensa) veivät kielen mennessään. Valmistin makkaroiden kumppaniksi kolmea vappupöytään sopivaa salaattia sekä ensimmäistä kertaa elämässäni maailmallakin mainetta niittänyttä vaivaamatonta kattilaleipää (no-knead bread). Mutta nyt salaattien kimppuun.


Perunasalaatti

  • 10-12 kiinteää perunaa
  • 2 dl majoneesia
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl amerikkalaista sinappia 
  • 1 valkosipulin kynsi
  • sipuli
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 5 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • suolaa ja pippuria

Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Salaattiin kävisi vallan mainiosti myös uuden sadon perunat, jolloin perunoille riittää vain harjaus ja pesu. Kotimaisia uusia perunoita ei ollut vielä saatavilla, eikä espanjalaisista uusista perunoista ole mihinkään. Kokeilimme ja mauttomiksi totesimme.

Keitä kananmunat koviksi. Sekoita majoneesi, jogurtti, sinappi, pieneksi pilkottu valkosipuli sekä suola ja pippuri. Sekoita lohkottujen perunoiden kanssa. Lisää pieneksi hienonnetut selleri ja sipuli. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon lohkotut kananmunat. Laita jääkaappiin maustumaan. 


Tabbouleh

  • 2 dl bulguria
  • 4 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • tuoretta minttua
  • oliiviöljyä
  • reilusti sitruunan mehua
  • suolaa ja pippuria

Kypsennä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi kylmän veden alla ja levitä puhtaan keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Kuutioi tomaattien malto ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Paprika-vuohenjuustosalaatti

  • 6 kpl erivärisiä paprikoita
  • oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa vinaigretteen
  • suolaa ja pippuria
  • 6 kevätsipulia
  • 1 rkl kapriksia
  • 200 g pehmeää vuohenjuustoa
  • lehtipersiljaa koristeluun

Grillaa kokonaiset paprikat uunipellilä grillivastuksen alla niin, että kuoret mustuvat. Kääntele niitä usein grillaamisen aikana. Siirrä paprikat kostean pyyhkeen alle kulhoon jäähtymään. Kuori paprikat pienellä, terävällä veitsellä. Poista siemenet. Käsittele paprikat kulhon päällä, jotta saat kaiken paprikoista valuvan nesteen talteen. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi.   

Asettele paprikasuikaleet tarjoiluastiaan ja kaada talteen ottamasi paprikoiden neste suikaleiden päälle. Tee vinaigrette. Vatkaa tätä varten kulhossa 6 rkl oliiviöljyä ja  2 rkl valkoviinietikkaa, kunnes rakenne on hyvä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vinaigrette paprikoiden päälle.

Ripottele pinnalle pilkottu kevätsipuli, kaprikset sekä murennettu vuohenjuusto. Koristele ennen tarjoilua persiljalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti