1. huhtikuuta 2013

Kulitsaa ja Valamon pashaa

Perinteinen pääsiäisateriamme päätettiin itse tehdyllä kulitsalla ja pashalla.

Kulitsa

  • 3 dl maitoa
  • 20 g hiivaa
  • 3 munaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 50 g voita
  • 1 dl rusinoita
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl sahramia
  • 1 rkl kardemummaa
  • noin 9 dl vehnäjauhoja
  • voiteluun muna ja koristeluun rusinoita



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata hiiva siihen. Vatkaa sokerit ja munat kevyesti keskenään ja lisää maidon sekaan. Lisää sulatettu voi, rusinat ja mausteet. Lisää vehnäjauhot alustaen. Kohota taikina. 

Ota taikinasta sivuun pieni osa kirjaimia varten. Leivo kohonneesta taikinasta limpun muotoinen iso pulla. Muotoile pullan päälle kirjaimet XB ja kohota vielä hyvin liinan alla. Voitele munalla ja koristele rusinoilla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Peitä pinta foliolla, jos se meinaa palaa.    

Pasha -resepti löytyy maku.fi -sivuilta  http://www.maku.fi/resepti/valamon-pasha#axzz2PDuwdVXc. Tekemästäni ohjeesta riittää kuudelle pääsiäisaterian jälkiruoaksi.


Valamon pasha

  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 munankeltuainen
  • 100 g voita
  • 200 g maitorahkaa
  • ½ tl vaniljasokeria
  • ½ dl mantelirouhetta
  • ½ dl rusinoita
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ appelsiinin mehu
  • 1 dl kuohukermaa


Vuoraa sopiva muotti kostutetulla sideharsolla. Itse käytän muottina muovista kukkaruukkua. Vatkaa puolet sokerista ja keltuainen vaahdoksi. Vatkaa loppusokeri ja voi vaahdoksi. Sekoita vaahdot ja maitorahka keskenään. Lisää muut aineet ja lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada massa muottiin. Pane kevyt paino massan päälle ja valuta jääkaapissa vuorokausi. Ennen tarjoilua kumoa pasha vadille.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti