1. huhtikuuta 2013

Perinteinen Pääsiäislammas


Olemme valmistaneet haudutettua karitsanpotkaa jo useana pääsiäisenä. Lihasta tulee taatusti mureaa pitkään hauduttamalla. Se on valmista syötäväksi, kun liha irtoaa helposti luista. Tätä ruokaa on vaikea mokata, sen voi vaikkapa unohtaa uuniin ja nauttia sillä välin auringon paisteesta ulkona. Resepti on tullut pienin muutoksin ruokapöytäämme kirjasta Mestarien vieraana.

Haudutettua karitsanpotkaa

  • 4 karitsanpotkaa
  • ½ litraa voimakasta lihalientä
  • ½ litraa punaviiniä
  • 4 punaista paprikaa
  • 4 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 50 g voita

Keitä lihaliemi ja punaviini keskenään sekä sekoita joukkoon voi. Ruskista potkat padassa ja kaada liemi niiden päälle. Hauduta kannen alla uunissa 140 asteessa vähintään tunnin verran. 

Lisää pilkotut vihannekset pataan. Sipulit ja paprikat voivat olla isoina lohkoina. Jatka padan hauduttamista uunissa vielä noin tunti tai kunnes liha irtoaa luista. Tarjoile potkat ja vihannekset esimerkikiksi maa-artisokka-palsternakkapyreen kanssa.   


Maa-artisokka-palsternakkapyre

  • 500 g maa-artisokkaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2 jauhoista perunaa
  • 3 dl kuohukermaa
  • 30 g voita
  • suolaa
  • loraus sitruunamehua

Kuori ja pilko maa-artisokat, palsternakat ja perunat. Palsternakka kannattaa kuutioida pienemmäksi, sillä sen kypsentäminen kestää muita kauemmin. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja keitä siinä juureksia kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada suurin osa kermasta talteen; sillä voit säädellä pyreen koostumusta myöhemmin. Soseuta juurekset sauvasekoittimella, lisää voi ja suolaa makusi mukaan. Viimeistele tilkalla sitruunamehua.

Viinisuositus: Libanonilainen Chateau Ksara, hinta 10,99 euroa
Biisisuositus : Jefferson airplane - White rabbit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti